Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Home > Trouwen/partnerschap in Achtkarspelen > Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Bloemen en bruidspaarWanneer je een relatie voor de wet wilt vastleggen zijn hiervoor 3 keuzes:

  • het burgerlijk huwelijk;
  • het geregistreerd partnerschap;
  • een samenlevingscontract.

Op www.rijksoverheid.nl staat alle informatie over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de 3 mogelijkheden. Bijvoorbeeld over de rechten en plichten, en de regels om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract te hebben. Ook staat op deze website beschreven wat de rechten en plichten zijn als jullie uit elkaar gaan.


Melding van voorgenomen huwelijk

Willen jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan? Dan moeten jullie eerst een melding doen van voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie, dit was voorheen de ondertrouw. 

De melding doen jullie bij de gemeente waarin jullie willen trouwen. Vaak vindt in die gemeente dan nog een gesprek plaats (dus na de (digitale) melding van voorgenomen huwelijk).


Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap

Tegenwoordig zijn er wettelijk gezien weinig verschillen meer tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen die er nog zijn:

  • Jullie hoeven elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap.
  • Het beĆ«indigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als jullie minderjarige kinderen hebben of als jullie het niet met elkaar eens zijn. Dan moeten jullie net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
  • Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
  • In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of er gelden andere regels. Houd hier rekening mee als jullie plannen hebben om in het buitenland te gaan wonen.

Trouwen in Achtkarspelen

Wil je informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap in de gemeente Achtkarspelen? Wij hopen dat je op deze website alle antwoorden op je vragen kunt vinden!

Als dat niet lukt kun je het reactieformulier invullen of bellen naar telefoonnummer 14 0511 (zonder netnummer).

Online in ondertrouw

Via de pagina 'Wij willen trouwen/een partnerschap registreren' kun je online jullie ondertrouw regelen.