Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Home > Trouwen/partnerschap in Achtkarspelen > Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Bloemen en bruidspaarVoorwaarden voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap

 • Het huwelijk of de partnerschapsregistratie kan in heel Nederland plaatsvinden. Wanneer jullie besluiten om dit buiten Achtkarspelen te doen, doen jullie de melding in de gemeente van jullie keuze.
 • Is één van jullie, of zijn jullie beiden Nederlander én wonen jullie beiden in het buitenland? Dan doen jullie de melding van voorgenomen huwelijk doen in de gemeente Den Haag. 
 • Kiezen jullie voor Achtkarspelen? Vul de digitale melding in. Tijdens het invullen van de melding kunnen jullie al veel keuzes maken voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Nadat wij de melding hebben ontvangen, nemen wij zo spoedig mogelijk telefonisch contact met jullie op. Tijdens dit gesprek worden de laatste details met jullie besproken. 
 • In de melding kunnen jullie de gewenste huwelijksdatum en tijdstip opgeven. Dit is definitief zodra de gemeente dit aan jullie bevestigd heeft.

Wanneer jullie je willen vastleggen zijn hiervoor drie keuzes:

 • het burgerlijk huwelijk;
 • het geregistreerd partnerschap;
 • het samenlevingscontract bij de notaris.

Op www.rijksoverheid.nl vind je informatie over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen deze drie mogelijkheden. 

Willen jullie weten hoe het zit met jullie bezittingen en schulden als je elkaar het ja-woord geeft? Of wat voor voorwaarden je kunt vastleggen? Kijk hiervoor op notaris.nl/samen-verder


Verschillen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Tegenwoordig zijn er wettelijk gezien weinig verschillen meer tussen een huwelijk of een partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen die er nog zijn:

 • Een huwelijk komt tot stand door het ja-woord en een partnerschap door het ondertekenen van de akte. Als jullie dit willen, is het geven van een ja-woord ook mogelijk bij een partnerschapsregistratie.
 • Het ontbinden van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als jullie minderjarige kinderen hebben of als jullie het niet met elkaar eens zijn. Dan moeten jullie net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
 • Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
 • In sommige landen wordt het geregistreerd partnerschap niet erkend of er gelden andere regels. Houd hier rekening mee als jullie plannen hebben om in het buitenland te gaan wonen.

Trouwen in Achtkarspelen

Wil je informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap in de gemeente Achtkarspelen? Wij hopen dat je op deze website alle antwoorden op je vragen vindt.

Als dat niet lukt kun je het reactieformulier invullen of bellen naar telefoonnummer 14 0511.