Wij willen trouwen/een partnerschap registreren (melding doen)

Home > Trouwen/partnerschap in Achtkarspelen > Wij willen trouwen/een partnerschap registreren (melding doen)

Wij willen trouwen/een partnerschap registreren (melding doen)

Ga digitaal in ondertrouwOp deze pagina leggen wij uit wat er bij een ondertrouw (melding voorgenomen huwelijk) komt kijken. Voordat jullie kunnen trouwen of een partnerschap aan kunnen gaan, moeten jullie namelijk eerst (digitaal) een melding voorgenomen huwelijk doorgeven.

Trouwen of registreren van het partnerschap kan op zijn vroegst 14 dagen na ontvangst van de ondertekende melding. Na de melding moeten jullie binnen 1 jaar trouwen of registreren.

Voorwaarden voor het huwelijk/partnerschap

 • Het huwelijk of de partnerschapsregistratie kan in heel Nederland plaatsvinden. Wanneer jullie besluiten om dit buiten Achtkarspelen te doen, doen jullie de melding in de gemeente van jullie keuze.
 • Is één van jullie, of zijn jullie beiden Nederlander EN wonen jullie beiden in het buitenland? Dan moeten jullie de melding van voorgenomen huwelijk doen in de gemeente Den Haag
 • Kiezen jullie voor Achtkarspelen? Vul het digitale formulier in. Tijdens het invullen van het formulier kunnen jullie al veel keuzes maken voor jullie huwelijk/partnerschap. Nadat wij het ingevulde formulier hebben ontvangen, nemen wij binnen 2 werkdagen contact met jullie op om een vervolgafspraak te maken. Tijdens deze afspraak op het gemeentehuis worden de laatste details en vragen met jullie besproken. Na afloop van deze afspraak betalen jullie de eventuele kosten (het liefst per pin).
 • Een datum voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie kunnen jullie plannen tijdens (het maken van) de vervolgafspraak. Voorkeur voor een huwelijksdatum en -tijd kunnen jullie in het formulier aangeven.

Digitaal melding doen

Op dit moment is het wettelijk nog niet mogelijk om de melding voorgenomen huwelijk volledig digitaal te doen. Daarom hebben wij voorlopig nog een handtekening nodig van de aanstaande bruidsparen die de melding online hebben doorgegeven. Na het online doorgeven krijg je een bevestiging in je mailbox. De verplichte wachttermijn van 14 dagen voordat je kunt trouwen, gaat pas in op het moment dat jullie langs zijn geweest voor de vervolgafspraak.

Vervolgafspraak

Tijdens de vervolgafspraak op het gemeentehuis hebben jullie beiden de volgende documenten nodig:

 • Legitimatiebewijs: een geldig rijbewijs, paspoort of Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument.
 • Zijn er op het moment van de digitale melding nog geen getuigen bekend? Dan mogen jullie de kopieën ook later toesturen.
 • Is één van jullie of zijn jullie beiden geen Nederlander? Dan kan het zijn dat wij jullie nog om aanvullende documenten vragen.

Naamgebruik

Tijdens de vervolgafspraak kunnen jullie aangeven welke naam jullie na het huwelijk/geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. Hiervoor onderteken jullie een verklaring. Jullie krijgt door deze keuze dus geen andere geslachtsnaam, het gaat alleen om een keuze voor het naamgebruik in het dagelijks leven.

Jullie kunnen beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • De eigen naam;
 • Naam van de echtgenoot of partner;
 • Naam van de echtgenoot of partner, gevolgd door de eigen naam;
 • Eigen naam, gevolgd door de naam van de echtgenoot of partner.

Kosten

De melding voorgenomen huwelijk of partnerschap is gratis. De kosten voor de huwelijksvoltrekking of registratie partnerschap worden tijdens de vervolgafspraak betaald.

Ambtenaar van de burgerlijke stand

Het huwelijk of de partnerschapregistratie wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van jullie keuze. Op de pagina Trouwambtenaren worden de ambtenaren van de burgerlijke stand van Achtkarspelen aan jullie voorgesteld.

Trouwen in Achtkarspelen

Wil je informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap in de gemeente Achtkarspelen? Wij hopen dat je op deze website alle antwoorden op je vragen kunt vinden!

Als dat niet lukt kun je het reactieformulier invullen of bellen naar telefoonnummer 14 0511 (zonder netnummer).

Online in ondertrouw

Via de pagina 'Wij willen trouwen/een partnerschap registreren' kun je online jullie ondertrouw regelen.