Gaan jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Gefeliciteerd! Jullie kunnen kiezen tussen een huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen: 

  • Een huwelijk komt tot stand door het ja-woord en een partnerschap door het ondertekenen van de akte. Als jullie dit willen, is het geven van een ja-woord ook mogelijk bij een partnerschapsregistratie. 

  • Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap. 

  • Het beëindigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als jullie minderjarige kinderen hebben of als jullie het niet met elkaar eens zijn. Dan moeten jullie net zoals bij een huwelijk naar de rechter. 

  • In sommige landen wordt het geregistreerd partnerschap niet erkend of er gelden andere regels. Houd hier rekening mee als jullie plannen hebben om in het buitenland te gaan wonen. 

Op  Rijksoverheid.nl  vinden jullie meer  informatie over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.  Willen jullie weten hoe het zit met jullie  bezittingen en schulden als jullie  elkaar het ja-woord geven? Of welke voorwaarden jullie kunnen vastleggen? Kijk hiervoor op Notaris.nl

Voorwaarden voor het huwelijk of partnerschap

  • Het huwelijk of de partnerschapsregistratie kan in heel Nederland plaatsvinden. Wanneer jullie besluiten om dit buiten Achtkarspelen te doen, doen jullie de melding in de gemeente van jullie keuze. 

  • Wonen jullie beiden in het buitenland? En is 1 van jullie, of zijn jullie beiden Nederlander? Dan doen jullie de melding van voorgenomen huwelijk doen in de gemeente Den Haag.  

  • Kiezen jullie voor Achtkarspelen?  Laat het ons dan weten. Tijdens het invullen kunnen jullie al veel keuzes maken voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap, zoals de gewenste huwelijksdatum en tijdstip. Dit is definitief zodra de gemeente dit aan jullie bevestigd heeft. Wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met jullie op. Tijdens dit gesprek worden de laatste details met jullie besproken.